2% pentru Asociatia ROST


Publicaţie lunară editată de Asociaţia ROST 


Cum ne puteţi ajuta | Numărul curent | Abonamente | Redacţia | Lămuriri | Contact | Arhiva

numarul 6, august 2003


Gandirea, fapta penala


Daniil Sandu Tudor, un sfant al gulagului romanesc

Cum a murit Parintele Daniil

Bibliografia scrierilor lui Sandu Tudor

Referinte bibliografice despre “Rugul Aprins”

Sandu Tudor in pragul canonizarii

O pseudo-epistola inedita a lui Sandu Tudor catre Mircea Eliade

O scrisoare de la Sandu Tudor

Pe urmele deciziei de achitare a lotului "Rugul Aprins"

Pentru o stare de asediu perpetua

E in noi un neajuns

Vorba din vis


Rusia, o prietena amenintatoare?

Obiectivul guvernarii: siguranta cetateanului

“Mergem” spre economia de piată?

Ion Iliescu, antisemitul


Invazia barbara a lumii noi

Stiri diverse


Tragedia "dezvoltarii"

Dincolo de miezul noptii, doar salcamii


Despre inteligenta dreptmaritorului crestin

O secta periculoasa: Martorii lui Iehova


Doi domnitori romani uitati, descoperiti dupa patru secole intr-o manastire din Ucraina


Ultimul Roller in cuib de Voronin


 
 
 

O secta periculoasa: Martorii lui Iehova

 

Decembrie 1989 a adus cu sine libertatea de constiinta, ceea ce a însemnat si o proliferare a sectelor neoprotestante. Desigur, va este familiara imaginea unor femei cu capul acoperit, care merg din usa în usa pentru a “predica cuvântul lui Dumnezeu”, având în mâna o Biblie înrosita de sublinierea cuvântului “martor”. Sunt Martorii lui Iehova, care predica “vestea buna a Regatului lui Iehova”, si care, recent, au intrat în deplina legalitate în România, drept cult crestin. La prima vedere nu se deosebesc foarte mult de alte secte sau “biserici” neoprotestante. Scopul nostru nu este acela de a ne pronunta împotriva libertatii religioase în România, sau împotriva tolerantei, de care românii au dat întotdeauna dovada, pâna într-atât ca unii au considerat-o slabiciune. Martorii au totusi câteva trasaturi specifice si primejdioase, care ar fi trebuit sa puna in garda autoritatile romane.

 

Scurt istoric

 

Începuturile sectei sunt legate de sfârsitul secolului al XIX-lea, când adeptii se defineau ca “studenti în Biblie”. Numele actual a fost adoptat în 1931. Cu timpul, numarul adeptilor s-a marit, lucrarea de predicare (sau misionara) ducîndu-i pe Martori în toate colturile lumii.

În 1997 Martorii se laudau cu peste 14 milioane de adepti, în 230 de tari, din care cca. 2,5 milioane în Europa. Watch Tower Society are filiale în întreaga lume.

În România Martorii sunt prezenti din 1911, fiind înregistrati legal la Cluj în 1919. Activitatea lor a fost interzisa în 1949 de regimul comunist. La 9 aprilie 1990, s-au inregistrat la noi ca organizatie neguvernamentala definita insa drept cult crestin. Acum are peste 90.000 membri si simpatizanti.

 

Organizare si mod de actiune

Activitatea se desfasoara în Temple numite Sali ale Regatului, lacasuri de cult care, pentru a da impresia de transparenta, sunt deschise publicului. Acestea sunt simple si ar fi construite voluntar. Se desfasoara trei întruniri pe saptamâna, cu rugaciuni si “cântari spirituale”, dar nu se fac colecte. Congregatiile sunt conduse de batrâni (supraveghetori), care supravegheaza lucrarea de instruire, ajutati de slujitori ministeriali, cu totii voluntari. Se pune accent pe egalitate si unitate. Saptamânal, toti Martorii din lume studiaza aceleasi subiecte biblice, fapt favorizat de raspândirea revistelor lor. Anual au loc congrese, unde mai multe congregatii se aduna pentru programe speciale de instruire biblica. Tot atunci au loc botezuri în masa ai noilor discipoli. Sediul mondial al Martorilor se afla la New York, fiind condus de Corpul de Guvernare, format din “batrâni cu experienta”, care supravegheaza Congregatia mondiala. Exista peste 100 de birouri de filiala în întreaga lume.

Martorii sunt bine organizati, receptivi, rabdatori, si mai ales informati si insistenti. Fiecare are arondat un teritoriu, pe care trebuie sa-l acopere. Chiar daca sunt respinsi în mod nepoliticos, ei bat în continuare la aceeasi usa dupa un timp. Fac aceasta periodic, pisând pe acelasi subiect si nu renunta, decât daca sunt dur admonestati. Sunt ca picatura care sparge piatra. Insistenta lor este combinata cu obtinerea de informatii despre cetateni. I-a murit lui Popescu sotia? Este Ionescu grav bolnav sau si-a pierdut serviciul? Copiii lui Georgescu consuma droguri? O înseala Ion pe Maria? - iata informatii care trebuie folosite in beneficiul sectei. Martorii sunt totdeauna prezenti, cu întelegerea si compasiunea lor. Asta, pentru ca fiecare Martor are o tinta: el trebuie sa converteasca un numar de persoane. În afara de Biblie, Martorii folosesc doua reviste proprii: Turnul de veghere - anunta Regatul lui Iehova, care trateaza probleme de doctrina, fiind cea mai raspândita revista religioasa si Treziti-va!, care are subiecte diverse, de interes general, ambele cu aparitie bilunara, intercalata, tiparite în conditii grafice excelente (full color, hârtie buna). Fiecare numar are o tema, si raspunde scrisorilor cititorilor, fiind pline cu îndemnuri de a te prezenta la cea mai apropiata Sala a Regatului. Ilustratiile au o tenta naiv-idilica, prezentând oameni fericiti (doar tineri, caci nimeni nu va îmbatrâni) alaturi de fiare salbatice care se gudura pe lânga fostul vânat. Tirajul mediu al unei editii în 2003 este de 22.755.000 exemplare, tiparite în 86 de limbi, ceea ce da masura fortei umane si financiare a acestui cult, care sustine ca se întretine doar pe baza de voluntariat si de donatii benevole. Pe lânga reviste, la tipografiile din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia, Brazilia, Japonia, Italia si Germania se tiparesc, în aceleasi conditii grafice de exceptie, un numar important de brosuri si carti tematice.

Prozelitismul lor direct si indirect (prin materiale de propaganda) ei îl denumesc “lucrare de predicare”, pe care o justifica prin îndemnul dat de IIisus apostolilor de a raspândi crestinismul. Actiunile lor au efect: am vazut intelectuali, initiali normali, care par acum sa aiba creierele spalate când vine vorba de religie - si când esti lânga un Martor, întotdeauna vine vorba de religie, indiferent daca vorbeai la început despre vreme, despre politica sau despre fotbal.

De fapt, activitatea Martorilor are un singur nume: prozelitism religios, fiind interzisa de legile statului român. Activitatea Martorilor poate afecta interesele de stat, deoarece doctrina lor interzice efectuarea serviciului militar (accepta doar serviciul civil nemilitar). De asemenea, este o doctrina dizolvant-unificatoare, pentru ca se pronunta împotriva existentei natiunilor, a statelor nationale si a guvernelor, militând în ultima instanta pentru un guvern mondial. În conceptia Martorilor, toate guvernele si toate natiunile crestine sunt vinovate de raul din lume, perfide si mincinoase, motiv pentru care vor raspunde în fata lui Iehova.

 

Doctrina

 

Martorii se considera crestini, singura religie adevarata, închinatori la adevaratul Dumnezeu, “caruia îi place sa i se spuna pe nume: Iehova”. Dar, ca toti neoprotestantii, ei nu accepta tainele crestine si neaga traditia crestina. Ei anunta “vestea cea buna a Regatului ceresc al lui Iehova”.

Ideea este sa te faca urcat în “arca simbolica”, adica membru botezat în rândurile Martorilor, altfel nu te slabesc de loc. Adica, asa cum Noe, ascultându-l pe Dumnezeu, s-a urcat în arca si astfel s-a salvat de la distrugere, în vremea Potopului, tot asa, poporul lui Iehova trebuie sa se salveze de la pieire, intrând în congregatia iehovista (arca simbolica). Lucrurile sunt simple: sistemul actual de lucruri este nedrept si oamenii nu-l pot îndrepta; doar Dumnezeu o va face, la momentul potrivit, când cei morti (nu adormiti - nota bene) vor fi recreati si vor popula noul paradis terestru. Cei astfel înviati sunt doar cei care au fost botezati ca Martori - doar ei se vor salva. Astfel, 144.000 de Martori si alesi, vor conduce Regatul lui Iehova alaturi de acesta si de Fiu, în timp ce alti guvernatori vor fi numiti pentru a executa poruncile lor, pe pamânt, devenit noul Paradis.

Martorii neaga nemurirea sufletului si Trinitatea crestina, considerându-le influente pagâne. Nu tin zilele de nastere si onomasticile, nu tin Craciunul (considera ca Mântuitorul s-a nascut pe la 1 octombrie) si nici Pastele, afara de comemorarea mortii lui Iisus. Martorii neaga ca Iisus ar fi murit pe cruce; ei spun ca a murit pe un…stâlp! Ei spun ca semnul crucii provine de la “religiile false, antice”, si ca primii crestini nu foloseau si nu venerau crucea. Din aceste motive, ei acuza religiile crestine de ipocrizie.

Martorii refuza transfuziile de sânge, ceea ce face ca doctrina lor sa fie cu adevarat periculoasa si anticrestina.

Martorii folosesc termeni masonici: Iehova este numit si Suveran Suprem, Înalta Autoritate, Arhitect si Fiinta Suprema, ceea ce ne aduce aminte de 1789 si de teribila Revolutie Franceza. “Fiul lucreaza în atelier pentru a produce ceea ce Tatal Sau a proiectat” (de remarcat ca textele Martorilor nu folosesc întotdeauna majuscule, în referirile la Dumnezeu), “cum ar fi cererile materiale si Pamântul, ca si multe creaturi spirituale. Fiul este Mesterul, iar Tatal este Maestrul!”

Punctul forte al Martorilor (pe lânga orgoliul de a apartine unui grup privilegiat, de “alesi”) este promisiunea ca “Regatul”, nu doar este foarte aproape, dar a fost deja instaurat în 1914, de Iisus, care l-a aruncat pe Satan jos, în prejma Pamântului. Acesta mai are putin timp sa conduca lumea, caci se apropie “Batalia Armaghedonului", dupa care Paradisul va fi restabilit pe pamânt, iar acest lucru va fi vazut, conform profetiei, de câtiva oameni, care erau în viata în 1914. Spuneam ca este un punct forte pentru Martori, caci promisiunea pare palpabila, apropiata. De aceea, “efectivele” lor au crescut de la 3 milioane în 1986, la peste 14 milioane în prezent. Pe de alta parte, aceasta “tarie” include si slabiciunea lor: Orgoliosii si imaginativii Martori vor trebui curând sa faca dovada spuselor lor. Martorii sunt cei care nu mai au mult timp, caci banuiesc ca cel mai târziu pe la 2030, nimeni nu va mai da pe ei o para chioara. Dar pâna atunci vor continua sa prosteasca milioane de oameni, pe care-i vor lasa apoi într-o stare mai proasta decât la început.

Acum însa se poarta ca anumiti “alesi”: dur cu cei slabi, dar defensiv fata de puternicii timpului (autoritati), pe care se straduie sa nu îi provoace.

Interesant este faptul ca Martorii nu au reusit sa-si adapteze suficient mesajul la lumea ortodoxa, principalele lor critici fiind îndreptate împotriva Bisericii catolice, putin catre protestanti si aproape deloc asupra altor neoprotestanti.

Dar, în curând, “dupa roadele lor” îi vom cunoaste.

 

Radu Fiume