2% pentru Asociatia ROST

Publicaţie lunară editată de Asociaţia Rost


Blogurile ROST:

Claudiu Tārziu

Razvan Codrescu

Mihail Albisteanu


cultural, politic, religios

Cum ne puteţi ajuta           | Numărul curent | Abonamente | Redacţia | Lămuriri | Contact | Arhiva
Carti ale membrilor ROST | Atitudini la zi: Campanie: "Daruind vei dobindi"
English Edition
numarul 45, noiembrie 2006

Sumarul revistei


"Legionarul" Varujan Vosganian

 

Cazul Vosganian este revelator deopotriva pentru calitatea vietii politice romānesti si pentru a celei bruxelleze. Intrigi si pumnale īn spate, de o parte, ipocrizie si mentalitate stīngista, de cealalta. Dintre toate acuzatiile, cea de legionarism merita mai cu seama comentata, caci tradeaza panica īn care au intrat adversarii Dreptei.

 

Senatorul liberal Varujan Vosganian a fost īmpiedecat sa devina comisar european printr-o campanie-fulger de denigrare. Parca acum mai mult ca niciodata s-a vadit forta manipularii prin presa. Conteaza mai putin ca unele jurnale si televiziuni au raspuns unei comenzi politice, iar altele s-au lasat prada unui entuziasm demolator decerebrat. Esential este ca, īmpotriva unui om, pīna mai ieri considerat onorabil si agreat aproape de toata lumea, s-a constituit ad-hoc o monstruoasa coalitie pentru a-l desfiinta. Pornirile anti-liberale ale lui Basescu, interesul de supravietuire politica al lui Dan Voiculescu, rasismul abject al lui C.V. Tudor, nevoia de razbunare a unor lideri PSD precum Adrian Severin, frustrarile unor gardieni ai "corectitudinii politice" – toate si-au gasit raspunsul īn linsarea mediatica a lui Varujan Vosganian. Papusarul pare sa fi fost Traian Basescu, pentru care conteaza mai mult īnca o lovitura data PNL decīt interesul national. Īl da de gol chiar faptul ca a sustinut ca Vosganian era deja respins de Barroso, presedintele Comisiei Europene, cīnd ziarele romānesti publicau acuzatiile la adresa sa. Poate are dreptate, dar numai īn cazul īn care este adevarat ca pupila sa, Anca Boagiu – zisa ministru al Integrarii – si Adrian Severin i-au dus stirile calde īnainte de tiparire lui Barroso.

Nu ne vom opri īnsa asupra semnelor care īl indica pe Basescu drept creier al operatiunii, ci asupra unora dintre mijloace, care spun totul despre politicienii nostri si despre competenta si buna-credinta a presei romānesti.

Din arsenalul acuzatiilor mincinoase aduse lui Vosganian n-au lipsit doua cu efect garantat: aceea de fost colaborator al Securitatii si cea de legionarism! Prima face valuri mai cu seama īn Romānia, dar a doua este nimicitoare īn UE. Īntr-o Uniune unde referirile la natiune si credinta sīnt citite ca semne indubitabile ale unei orientari de extrema-dreapta, acuzatia de legionarism capata parfum de credibilitate. Īntrucīt Vosganian a fost liderul UFD, partid prea de dreapta dupa gustul diriguitorilor UE, iar discursul sau a avut mereu ca repere notiuni ca acelea de "Biserica" si "patriotism".

Eticheta de om al politiei politice comuniste i-a fost lipita lui Vosganian de catre un fost securist, Liviu Turcu, fara dovezi si īn mod iresponsabil, īn ziarul unui turnator al Securitatii dovedit, Jurnalul National. Degeaba a negat vehement Vosganian si au infirmat categoric SIE, SRI si CNSAS. Raul era facut, neīncrederea īncoltise īn opinia publica.

Eticheta de legionar i-a fost pusa lui Vosganian, neīntemeiat si tendentios, de catre un cotidian care trece drept "oficiosul Cotrocenilor", Evenimentul Zilei, si de TVR1, vesnic obedient Puterii. Īntīietatea īi apartine īnsa Evenimentului Zilei, care, sub titlul belicos "Legionarism", sustinea: "Varujan Vosganian nu face parte numai din gruparea politica liberala, ci si din gruparea ROST, constituita īn jurul revistei cu acelasi nume. Publicatia crestina (…) este marcata de ideile legionarismului romānesc interbelic" (s. n.). Formularea este voit ambigua, pentru a strecura īndoiala si a lasa loc oricaror speculatii. Informatia a fost preluata nedigerata de TVR, care si-a permis sa fie mai transanta, vorbind despre Vosganian: "Un alt element controversat: colaborarea cu revista ROST de propaganda legionara" (s.n.). Autorul acestei enormitati ori nu si-a batut capul sa rasfoiasca revista noastra, ori este incapabil sa discearna īntre cercetarea istorica si propaganda.

Evenimentul Zilei a avut decenta sa publice, a doua zi, o parte semnificativa a dreptului la replica pe care i l-am trimis. TVR1, nu. Oricum, raul era facut, monitorizarea de presa ajunsese la Bruxelles, iar agentiile de presa straine ne cautau pentru explicatii.

Trebuie ca adversarii Dreptei au intrat īn panica, de vreme ce au agitat iarasi "sperietoarea legionara", la fel ca Ion Iliescu la īnceputul anilor ‘90. Acum nu-si va fi īndeplinit functia ca odinioara, dar a asigurat un anume efect de scena īn īnfrīngerea unuia dintre putinii oameni politici echilibrati, cultivati si competenti ai Romāniei.

 

Claudiu TārziuCautam distributori

Revista ROST cauta distribuitori in toata tara si in comunitatile de romani din strainatate: biserici de mir, manastiri, firme locale de difuzare a presei, librarii, magazine generaliste si persoane particulare. Ofera comision generos.

Pentru detalii si contracte, luati legatura cu directorul publicatiei, la telefon 0740.103.621 sau 0727.722.632, ori pe e-mail: rost@rostonline.org sau revistarost@gmail.com.

Acum, revista ROST poate fi procurata de la chioscurile Rodipet SA sau:

  • In Bucuresti – de la librariile "Vasiliada" (Bd. I. C. Bratianu 12) si "Sophia" (str. Bibescu Voda nr. 24, linga Facultatea de Teologie)
  • In Constanta – de la libraria "Brāncoveneasca" (Str. Vasile Lupu nr. 43)
  • In Galati – de la libraria "C. Negri" (Strada Domneasca 27)
  • In Suceava – de la libraria "Sf. Voievod Stefan cel Mare"
  • In Comanesti (Bacau) – de la libraria „Epiharia"

Cumpăraţi revista "Rost" de la chioşcurile Rodipet!